Att tänka mer ekologiskt

Det är naturligtvis svårt att forska på folks vanor men en bra bit över 50% av människorna i Sverige säger i alla fall att de vill äta så mycket ekologiskt som möjligt. Att försäljningen av ekologiska varor ökar enormt råder det dock ingen tvekan om. Det som för inte så många år sedan var något man eventuellt bytte ut mjölken till är idag en självklarhet för en stor del av befolkningen.

Ofta går det att välja ekologiskt till samma pris om man väljer butik med omsorg och planerar sina inköp efter exempelvis rabatter och erbjudanden. Man bör även tänka på att det faktum att ekologiskt ibland kostar mer är för att produkten har högre kvalitet och är kontrollerad på ett helt annat sätt. Sådant gynnar alla led i en produktion; är man en arbetare ute på bomullsfälten så är ekologisk bomull att föredra då man inte blir sjuk av det som man kan bli av icke-ekologisk.

Så ekologiskt bör man välja om man kan men det gäller också att hålla koll på de olika märkningarna. Att intresset och medvetenheten har ökat så markant banar dessvärre väg för mindre ärliga aktörer; det vill säga företag som sysslar med så kallad “green washing” – alltså försöker framstå som mer “gröna”/ekologiska än vad de är. Det kan handla om utformningen på produkten, hur den beskrivs eller egenpåhittade märkningar. Ordet eko (med mera) missbrukas tyvärr en hel del så bara för att det står det på en produkt behöver den inte vara det minsta ekologisk. Det gäller med andra ord att ha stenkoll på märkningar och etiketter. KRAV kan nämnas som en pålitlig märkning där hela produktionskedjan är garanterat väl granskad (regelbundet). Varan ska med denna märkning vara ekologisk men KRAV kräver även god djurhållning, bra villkor för inblandade arbetare och hård koll på produktens klimatpåverkan.

Omställning till ett nytt tankesätt

Att leva ekologiskt är idag en livsstil som ofta handlar om mer än att bara välja rätt produkter. Behöver vi köpa nytt när det finns så mycket bra begagnat har blivit en naturlig inställning för många som lever medvetet.

Det dåliga samvetet – att inte kunna välja ekologiskt är också en del i detta. Odla eget är få förunnat men att göra små val varje dag är faktiskt lättare än tidigare – utbudet är enormt. Att till exempel alltid välja ekologiskt när priset är detsamma som det icke-ekologiska (ibland är det till och med billigare) är något som inte påverkar ens ekonomi, men gynnar både jorden, de som varit i kontakt med produkten och oss själva. Liten ansträngning för konsumenten med andra ord, men om alla börjar tänka så har man kommit en bra bit.

Ett annat verktyg som hjälper en att göra mer ekologiska val är en lista som brukar kallas för “Dirty dozen & clean fifteen”. En lista som helt enkelt listar de matvaror man bör välja ekologiska och de där det inte spelar lika stor roll på grund av att de inte innehåller så stor del rester av bekämpningsmedel. Exempel på sådant man bör välja ekologiskt är jordgubbar, äpple, vindruvor, tomat och potatis och exempel på det man kan välja icke-ekologiskt är avokado, lök, blomkål, majs och grapefrukt. Självklart är det bra att välja allt ekologiskt om man har möjlighet, men vill man börja någonstans är denna lista användbar.