Ekologisk barnmat

Ekologisk barnmat är ett viktigt ämne som diskuteras mycket. Barnmat som är ekologiskt odlad skall vara godkänd av livsmedelsverket och ha ett speciellt certifikat som även det är ekologiskt.

Den håller sig 25 dagar i kylskåp medan annan barnmat håller i två år för att det är så mycket konserveringsmedel i den maten. Socker är ett ämne som inte alls tillsätts i ekologisk barnmat. Det är väldigt bra för maten smakar bra naturligt precis som den är. Barnmaten fylls på när den är varm direkt i sin förpackning och blir snabbt nedkyld. Då behålls alla smaker bäst. Det är den “gammaldags” metoden att laga mat på, så att den skall vara helt enligt reglerna för ekologisk mat. De allra flesta butiker saluför ekologisk barnmat och en del har en speciell hylla för just detta. Eftersom den skall förvaras kyld så finns den i en kyldisk så där kan man titta när man skall handla. Alla råvaror väljs ut med stor omsorg så bara de bästa sorterna används. En öppnad burk barnmat står sig två dygn i kylskåpet. Den går utmärkt att frysa, men man rekommenderas att inte frysa om de förpackningar som är upptinade en gång. Alla ekologiska förpackningar går att återvinna och det är bra för miljön.

Värm inte maten två gånger

Man skall inte värma ekologisk mat två gånger om den har blivit kall. Därför att den inte skall förlora sin fina kvalitet. Allt utbud av ekologisk barnmat ökar mer och mer eftersom vuxna äter ekologiskt. Barnen skall självklart ha samma chans att få i sig nyttiga näringsämnen. Alla råvaror till ekologisk mat skall vara krav-märkta och godkända av livsmedelsverket. All mat kontrolleras så den inte innehåller några främmande ämnen och den skall tillverkas enligt speciella recept. Den skall odlas så att djuren mår bra och även de som arbetar med råvarorna. Allt mjöl och alla gryn som används i barnmaten kommer bara från Sveriges bönder. Fisken som tillagas kommer från Norge. Rotfrukter och grönsaker tas från Europa och Spanien. Spanien och Italien levererar riset. Ekologisk barnmat innehåller inget sötningsmedel eller stärkelse utan bara naturliga råvaror. En råvara som används ofta i tillverkningen är Dinkel. Tillverkningsprocessen av Dinkel är skonsam och då bevaras alla näringsämnen bättre. Det är en släkting till vete och har använts i många tusen år i matlagning/tillverkning. Nästan all mat är glutenfri så den kan serveras även till glutenintoleranta barn utan problem. Man skall kontrollera detta noga innan man köper maten. Ekologisk havre finns på bondgårdar bland annat i Västergötland. Den tillverkas på ett skonsamt sätt som är bra för miljön.

Något som inte alls är ekologiskt är salt och socker, så det används inte. Rismjöl skall heller inte användas. När man tillverkar fullkornsgröt värmer man den tillsammans med frukten om den skall vara smaksatt så att den behåller näringsämnena bättre. En väldigt populär firma som satsar på fryst ekologisk barnmat finns i England och heter Ella’s kitchen. Som tur är finns även en svensk firma som heter Child food factory och finns i Östersund. Bägge tillverkar barnmat i förpackningar som är miljövänliga.