Ekologiska frukter

När en frukt är ekologisk har inga giftiga bekämpningsmedel tillsatts. Det har heller inte använts konstgödsel vid tillverkningen utan vanlig naturlig gödsel. Den mest farliga frukten man kan äta enligt en studie är jordgubbar om dom inte är ekologiskt odlade. Andra frukter man helst skall köpa ekologiskt odlade är ananas, avokado, lök och majs till exempel. Att välja ekologisk frukt är bra för naturen och för bönderna och odlarna som skall producera vår frukt som vi köper från affärerna. Oavsett om man äter ekologiskt odlat eller inte så är det viktigaste att man äter mycket frukt så att kroppen får i sig alla näringsämnen och vitaminer som den behöver.

Väldigt viktigt är också att du väljer frukt som har odlats i Sverige. I vårt land finns det inte så många insekter som kan skada frukten och reglerna för att odla och sälja frukt är väldigt stränga. På odlingar som har besprutats med farliga bekämpningsmedel blir de som arbetar i denna miljö drabbade och även djuren i området. Det bekämpningsmedel som är kvar i all frukt när vi äter är inte en sån mängd att det är hälsofarligt, men vill man vara med och bidra till att förbättra miljön för människor och djur är det ett bättre alternativ att köpa ekologiskt. I en del äpplen har man hittat ett ämne som framkallar cancer på sikt och heter Karbendazim. Det går tyvärr ej att skölja bort. Det bästa är att skala de äpplen som inte är ekologiska innan de äts. Det gäller även päron. När det gäller citrusfrukter har det hittats stora mängder bekämpningsmedel både i skalet och i själva fruktköttet. Danskarna har kommit lite längre än svenskarna i detta avseende för de rekommenderar befolkningen att använda sig av ekologiska citrusfrukter/skal i all matlagning. I vindruvor har hittats så mycket som 95 procent av farligt bekämpningsmedel.

Farligt bekämpningsmedel

Parakvat är ett otroligt farligt bekämpningsmedel som används av bananodlare och arbetarna som jobbar där och deras anhöriga blir utsatta för detta dagligen i stora doser. Går det för långt av inandning av detta medel kan lungorna drabbas av kollaps. Ämnet är dock förbjudet i Sverige. Nästan alla tropiska frukter är besprutade så det gäller att tänka på vad man stoppar i munnen. Barn är känsligare än vuxna för giftiga ämnen eftersom deras motståndskraft inte är riktigt så fullt utvecklad som hos vuxna. Spenat, körsbär, vindruvor nektariner och persikor är några av de mest besprutade frukterna. Några av följande frukter är det lättare att få tag på som odlats ekologiskt:  Avokado, kiwi, ananas, bananer och mango. Att odla ekologiskt blir mer vanligt i Sverige, men alla odlare gör det inte än. Skåne och Västmanland leder ekologisk odling. Man testar idag många alternativa produkter att bekämpa insekter med som till exempel såpa och paraffinolja, men dessa måste först godkännas av Kemikalieinspektionen och det kan ta tid innan beslut tas. Om man som konsument själv vill börja odla ekologiskt möter det inget hinder, snarare tvärtom och då skall man ta kontakt med Länsstyrelsen så hjälper de till med hur man skall gå till väga.