Ekologiska kläder

Nu är det trendigt och modernt att diskutera miljö ochhållbarhet och då är ekologiskakläder ett populärt diskussionsämne. Men vad betyder det egentligen?

Kansketänker man exempelvis på kläder sydda från obesprutade bomullstyg. Eller påmodeintresserade ungdomar som vill vara trendiga till varje pris. Är ekologiskakläder en viktig del av utvecklande av hållbara industrier eller bara enmodefluga?

Faktum är att människor använde ekologiska kläder undertusentals år. För i tiden var det linne, ull, hampa, och bomull som gällde iolika världsdelar. Dessutom fanns det förr i tiden inga konstgjordabesprutningsmedel, så alla växter var ekologiskt odlade.  Därför är produktion och inköp av ekologiskakläder ingen tillfällig trend men är istället en återgång till gamla beprövademetoder. Och det finns faktiskt många fördelar med ekologiskakläder! Nu har det blivit tillräckligt vanligt med dom så det finns många olikastilar att välja på. Tidigare innebar ekologiska kläder bara tråkiga enklaskjortor och byxor. Men nu finns det fräscha designade plagg till varje smak såalla får vara snyggt klädda och samtidigt vara miljömedveten.  Och säljer även de stora kläd butikskedjorna,som exempelvis Lindex och Ellos, massor of ekologiska kläder. Ofta tänker folk först på bomullskläder när mandiskuterar ekologiska kläder men det finns också kläder sydda av tyg gjort avlinne eller hampa. Eftersom växterna inte behandlas med bekämpningsmedel finnsdet inga giftrester på dom som kan vara hälsoskadliga. Detta är inte bara enfördel för dom som skall bära kläderna men också för jordbruks- ochfabriksarbetare i klädtillverkningsindustrin. Både hampa- och linneodling kräver betydligt mindrevatten än bomullsodling.  Dessutom växerhampa bra utan bekämpningsmedel och stora mängder konstgjord gödsel samtidigtsom hampaodling förnyar marken genom kvävefixering. Är det ull kläder dethandlar om vet man att fåren fick vara utomhus och beta på betesmarker. Djurenslipper bekämpningsmedel bad eller giftrester i deras foder.

Varför välja ekologiska kläder?

Många människor vill undvika icke ekologiska kläder eftersom det ofta finns spår av formaldehyd och giftiga färgämnen i tyget. Det kan orsaka många hälsoproblem från hudirritation till att vara cancerframkallande. Polyester kan vara framställt av återvunnen plast men i grunden kommer det från den petrokemiska industrin. Konstgjort tyg framställs vanligtvis från petrokemikalier som kol, petroleum eller naturgas. Tyvärr är konstgjorda fibrer som nylon, polyester, akryl och lycra med i de flesta vanliga modetyg. Även tyg gjort av bambu, en naturfiber, behöver mycket giftiga kemikalier för att framställas. Dessutom när polyester eller polyester innehållande tyg tvättas i tvättmaskin avlägsnas små partiklar, som kallas mikropartiklar från de konstgjorda tygerna. När vattnet spolas bort följer mikropartiklar med och dagens vattenreningsverk är inte utformade för att hantera detta.

Alla måste ha kläder; det går inte att undvika. Men med god kvalité som håller längre får man mindre konsumtion i längden. Nu vill många människor ta sitt ansvar för miljön och sätta stopp för miljöförstöringar, inklusive arbetsmiljö för dom som sysslar med bomullsplockning och klädtillverkning. Miljövänlig konsumtion kan ses som ett sätt att påverka storföretag till en mer hållbar tillverkning.