Ekologiska tvättmedel

Att välja ekologiska alternativ när det kommer till tvättmedel är ett sätt att värna om naturen och miljön. Vanliga tvättmedel innehåller kemikalier som ibland är svåra att bryta ned och dessa kan bidra till miljöförstöring. Ekologiska tvättmedel är skonsamma mot miljön och även mer skonsamma mot både kläderna och huden, då de innehåller mer naturliga ingredienser. I produktionen måste man se över vattenförbrukningen och även anpassa förpackningen till en viss miljöstandard för att få märka sin produkt som ekologisk.

Några ekologiska alternativ

Det finns många alternativ för den som vill välja ett ekologiskt tvättmedel. I hälsobutiker finns ofta ett stort utbud att välja från, men även vanliga mataffärer säljer ofta ekologiska tvättmedel. Ett alternativ är märket Mulieres, som erbjuder ekologiskt certifierat tvättmedel för alla sorters plagg. Förpackningen är till stor del gjord av kartong för att minska förbrukningen av plast och hela förpackningen är återvinningsbar. Även märket Eco Clean erbjuder ekologiskt tvättmedel i en förpackning av återvunnen plast. Tvättmedlet har fått bra betyg i användartest och beskrivs som effektivt men skonsamt. Företaget Galltvål har tagit fram ett flytande tvättmedel, som är effektivt mot dålig lukt och rekommenderas vid tvätt av träningskläder, men fungerar även bra för annan tvätt. Tvättmedlet är ekologiskt, innehåller endast naturliga ingredienser och den oxgalla som utgör basen för produkten kommer från naturligt avfall från slakterier.

Fler tips för att tvätta miljövänligt

En sak som är viktig att tänka på om man vill tvätta mer miljövänligt är att dosera tvättmedlet sparsamt. Större mängder tvättmedel påverkar miljön negativt och tvätten blir inte renare med högre dosering. Var noga med att mäta upp tvättmedlet eller skaffa en tvättmaskin som doserar automatiskt om det är dags att köpa en ny maskin. För att minska energi- och vattenförbrukningen så är det viktigt att fylla tvättmaskinen med tvätt och inte tvätta några få plagg åt gången. Tvätta välfyllda maskiner mer sällan istället för en mindre mängd tvätt oftare. Om tvätten inte är hårt smutsad, så kan temperaturen sänkas för att minska miljöpåverkan, 30-40 grader fungerar i de allra flesta fall. Användande av sköljmedel har negativa effekter på miljön, men även på hälsan. Genom att tvätta utan sköljmedel hjälper man miljön, förlänger livslängden på sina klädesplagg och minskar risken att utveckla allergier. När tvätten sedan är ren och det är dags för torkning begränsar man sin energiförbrukning rejält genom att avstå torktumling och istället hänga upp tvätten på tork.

Olika miljömärkningar

Det finns olika märkningar på produkter som talar om ifall varan är ekologisk eller miljövänlig. Inom EU finns en viss certifiering för ekologiska produkter, där en rad kriterier måste uppfyllas för att få använda sig av märkningen, som ser ut ungefär som ett löv. Produkten måste då uppfylla en standard för miljövänlig tillverkning, naturligt innehåll och begränsad förbrukning av exempelvis vatten, vilket kontrolleras av utomstående aktörer. Det finns även andra sorters miljömärkningar som också visar på bra miljöval. Ett av dessa är Svanen, som förekommer ofta på miljövänliga tvättmedel. Svanen är en nordisk miljömärkning som får användas på produkter vars negativa miljöpåverkan anses begränsad under sin livscykel och bedöms uppfylla de övriga krav som organisationen ställer.