Ekologiskt kaffe, för den hälsosamme

Sverige är landet som dricker näst mest kaffe i hela världen vilket betyder att man som svensk i snitt dricker 3,2 koppar om dagen och är helt klart ett land som älskar kaffe vilket kanske inte är så konstigt eftersom Sverige är landet som älskar att fika i stort sätt vilken tid på dygnet det än är. Enda landet där de dricks mer kaffe är i vårt kära grannland Finland. Tycker man om drycken men vill samtidigt vara hälsosam med sitt kaffedrickande så kan det vara nödvändigt att börja fundera på att byta ut sitt vanliga kaffe till ett ekologiskt kaffe. Kaffet är nämligen vanligen väldigt besprutat av skadliga ämnen som inte är bra för varken naturen, djuren eller människorna. Dessutom handlar det om besprutning som inte är laglig här i Sverige eller i något annat EU-land. Hur pass mycket besprutning kaffet får gå igenom innan det hamnar hos oss i Sverige kan variera beroende på vart kaffet är ifrån. Detta innebär såklart att det kan vara farligt med stora mängder kaffe men det finns alternativ som är bättre för alla som fortfarande vill njuta av kaffet men ha lite bättre samvete samtidigt som drycken avnjutes och det alternativet är ekologiskt kaffe.

Det är bara 6 % av allt kaffe som odlas som är ekologisk men med att allt fler bryr sig om hälsan mer och vill ha ekologiskt kaffe så har produktionen ökat rejält. Mellan 2004 och 2012 har produktionen av det ekologiska kaffet tredubblats så man förstår då att intresset för att börja dricka mer ekologiskt kaffe har ökat och kommer förmodligen öka ännu mer. Vart kaffet besprutas mest är olika beroende på vilket land kaffet kommer från men bland annat så tillverkas det väldigt lite ekologiskt kaffe i Brasilien som annars är ett land som producerar otroligt mycket kaffe. Kaffet i Etiopien däremot är sällan besprutat och därför är kaffet där ofta ekologiskt odlat. Att välja ekologiskt kaffe resulterar dessutom ofta i att odlarna får bättre betalt vilket i sin tur resulterar i att odlarna blir mer medvetna om detta och då satsar hårdare på att få en så bra produktion som möjligt. Detta gynnar både de som tycker om kaffet, djuren, miljön och de som ligger i grund för att det ekologiska kaffet produceras, alltså odlarna.

Ekologiskt är bra för alla

Trotts att det finns många anledningar till att välja det ekologiska kaffet när man ska köpa sitt kaffe så är det väldigt få som faktiskt gör det. 7 av 100 väljer ekologiskt kaffe när de ska köpa kaffe i matbutiken. Kanske borde ämnet diskuteras mer så att fler förstår fördelarna med att välja en ekologisk kopp kaffe istället för de vanliga kaffet som i längden verken är bra för kaffedrickaren, djuren eller naturen. Man kan se att det ekologiska kaffet stigit i popularitet genom åren vilket såklart är positivt. Vill man vara hälsosam och samtidigt bidra till en bättre miljö när man dricker sitt kaffe så är ekologiskt kaffe det bästa alternativet att välja.