Ekologiskt öl

Öl är en älskad och spridd dryck världen över med anor ända från forna Kina men med första verkliga bevis i forma av skärvor från 6 000 år gamla lerkrukor. Öl består normalt av kornmalt vilket kan förklara varför det har funnits så länge. Sädesslag och förmågan att odla spannmål med bland annat korn, gjorde att gräsartens förmåga att jäsa och bilda en smakrik dryck troligtvis skedde parallellt med utvecklingen av att använda kornmalt på annat sätt. Då innehåll nog öl endast tre ingredienser – malt (från korn), vatten och humle. Då var öl kanske inte jättegod, man har ju hört om mjöd och att det faktiskt var öl som sötades med honung för att drycken annars var i princip odrickbar.  Annat är det idag. Öl är gott. Antalet finsmakare växer, både i antal och ner i åldrarna. Dessutom har tillverkningen av den ädla drycken blivit så mycket mer än bara tre ingredienser (och kanske honung). Idag tillverkar man allt mellan himmel och jord. Kaffeöl, alkoholfri öl mjölköl, glutenfri öl, veteöl, havreöl, rågöl, smaksatta öl är bara ett litet smakprov på den härliga uppsjö av nya sorter som finns bland bryggerierna.

Efterfrågan och utbud

I samma takt med att efterfrågan har stigit har även framställningen av öl ökat, och därmed även odlingen av korn och humle – de två huvudingredienserna. Detta har i sin tur gjort att många lantbrukare använder sig av kraftiga gödselmedel som framställts på konstgjord väg och att kemiska och syntetiska bekämpningsmedel är mer av en regel än ett undantag på fälten för att få fram rätt mängd i rätt tid. Att låta naturen ta den tid den behöver har inte funnits med på kartan.

Men nu har kartan börjat skrivas om. Människors insikt och medvetenhet har ökat och efterfrågan efter schysst öl hat tilltagit mer än någonsin. Detta i som ett eko från den ekologiska matmarknad som vuxit sig relativt stor på kort tid.

Eko-öl

Schysst öl är ekologisk öl och idag finns det fler bryggerier än någonsin som tillverkar just ekologisk öl. Vad är då ett ekologiskt öl? För att få certifieringen ekologisk måste tillverkningen av ölet följt vissa direktiv som både ställs av EU och av Sverige. Som medlemmar i EU har Sverige krav på sig att följa en gemensam regelbok om hur förhållandena ska vara för att ett öl ska få kallas ekologiskt. De svenska reglerna baseras på dessa. Reglerna rör både odling och tillverkning. Samma regler för alla livsmedel – dit öl ingår. När det kommer till öl är det malten, kornmalten som berörs i störst utsträckning i och med att majoriteten av ingredienserna, precis som för 6 000 år sedan, är kornmalt. Minst 95 procent av malten som används måste vara ekologiskt odlad. Ekologiskt odlad innebär att inget GMO får ha använts, ingen konstgödsel är tillåtet och syntetiska kemiska bekämpningsmedel är förbjudna. Med andra ord, helt giftfritt och hundra procent naturligt. Den enda gödsling som får användas är näring från ekosystemet i omgivningen. Detta för att inte rubba det naturliga kretsloppet med kväve, fosfor och kalium. Tyvärr är det vanligt förekommande att bara malten är ekologisk i dagens öl som går under benämningen ekologiska. Humlen är alltså inte ekologiskt odlad, eftersom den utgör en så liten del av det färdiga ölet. Men det finns bryggare som satsat på fullständigt ekologiskt också.