Ekologiskt schampo

Att tvätta sig, tvätta håret och spola av alla produkterna man har knådat in för att bli ren, för att sedan se det försvinna ner i avloppet under fötterna – det är något man gör närmast dagligen och kanske inte funderar särskilt mycket över. Men om an börjar fundera lite över vad den flytande substansen som man hela tiden använder är för något, läser på innehållsförteckningen och tänker till, då kanske man hajar till. Vad innehåller alla dessa schampon som man först låter vidröra kroppen för att sedan rinna ut i vattnet och naturen? I många fall, tyvärr alldeles för många otäcka saker som varken är snällt mot hår, hårbottnen eller miljön. Tur då är att det finns ekologiska hårvårdsprodukter så som schampo och balsam. Men vad är egentligen ekologiskt schampo?

Bara naturliga ingredienser

Ett ekologiskt schampo består endast av naturligt framtagna ingredienser. Det får inte förekomma några kemikalier eller gifter, som vanliga schampon faktiskt innehåller ganska ofta. Ekologiska schampon innehåller således varken PEG, TEA, sulfater, parabener, syntetiska färgämnen, syntetiska aromämnen, farliga och skadliga  konserveringsmedel, cocamidopropyl betaine, ftalater, SLS, SLES, petrokemikalier eller GMO-baserade ingredienser. Ekologiskt schampo är milt mot kroppen, håret och huden. För barn kan det vara särskilt lämpligt då de kan ha lite extra känslig hud som inte mår bra av starka ämnen. Dessutom är ekologiska produkter, oavsett om det handla om hårvård, mat, prylar eller något annat, alltid mer skonsam för miljön i både första och andra steget. När ekologiska produkter produceras tar inte miljön någon större skada. Inget onödigt eller onaturligt släpps ut vid framställningen och naturen får leva i frid. I andra instans, när produkten återgår till naturen och på nytt blir en del av miljön är ekologiska produkter skonsamma mot organismer, vatten och land.

Ekologiska schampon för alla typer av hår

Precis som med vanligt schampo finns de ekologiska alternativen i en mängd olika former och med en uppsjö av härliga och naturliga dofter. Torrschampo, vanligt schampo, tvålschampo, lavendel, ros, vanilj, ylang ylang, cederträ, för män, för kvinnor, för barn, för torr hårbotten, för slitet hår, för tjockt hår, för färgat hår… ja, för alla typer av hår. Vissa är skeptiska mot bland annat mjällschampon på den ekologiska marknaden, vilket är helt obefogat. Produkter finns för mjälliga hårbottnar så som för fett hår, och resultatet är minst lika bra. Det enda som skiljer sig åt ärt att dofterna är mer intensiva och äkta, i och med att de kommer från den naturliga råvaran så som vaniljstång.

I många fall blir håret bortskämt av att använda ekologiska hårvårdsprodukter, vilket gör att det kan bli svårt att återgå till ”vanligt” schampo igen. Men det är det få som vill i och med att håret och hårbottnen oftast mår mycket bättre, får finare lyster och faller mer naturligt. Idag finns det fler producenter av naturliga hårvårdsprodukter än någonsin i hela världen, inte minst i Sverige. Efterfrågan har satt producenterna på prov och de leverera gång på gång. I sina sortiment finns det flera olika artiklar, väldigt många olika sorters schampon.