Ekologiskt té

Te är något som de allra flesta dricker beroende på från vilken nationalitet man kommer. Mest te dricks nog i England, men svenskarna kommer inte långt efter. Numer är det fler och fler som föredrar de ekologiska alternativen både när det gäller te och andra matvaror och det är till stor fördel för vår natur och vårt klimat. När en vara är ekologisk är den odlad utan konstgödsel. Inte heller några giftiga bekämpningsmedel har använts. Det finns särskilda te-gårdar som odlar ekologiskt te och många butiker säljer teét vidare, men som kund kan man även beställa te på nätet hos många olika firmor. Det finns olika sorters te, till exempel grönt te som är väldigt ljust till färgen och hettas upp när det är färdigplockat för att smaken skall stanna. Det smakar lite gräs, eftersom klorofyllet behålls i smaken vid upphettningen. Kineser, japaner och många andra asiater dricker väldigt ofta detta te. Vitt te är det te som inte har gått igenom någon bearbetningsprocess alls. Det tillverkas inte så mycket av den sorten. Svart te är mycket populärt och har riklig smak. Detta te går inte att jämföra med smaken som blir när man använt en tepåse, utan är mycket djupare. Några av de kända svarta tesorterna är Earl Grey, Keemun och Ceylon som många känner igen. I Kina är teét Oolong mycket omtyckt. Det är mörkare i färgen än det gröna men inte så mörkt som de svarta teérna. Smakar bröd och är ganska sött. Oolong är te vars blad har oxiderat olika länge och dricks ofta i Taiwan hos befolkningen. De första teérna gjordes redan för 300 år sedan i Kina. Sedan finns även gult te och det smakar som en blandning av både svart, grönt och vitt te och experter diskuterar fortfarande hur ett gult te skall kännas igen.

Te är väldigt nyttigt

Grönt te är väldigt nyttigt och det finns även te som är smaksatt med olika frukter och bär. Citrongräs är också en smaksättning som är väldigt omtyckt. Hallon, jordgubbar, blåbär är andra ingredienser som man använder. Ett tips är att man skall låta ett te dra i varmt vatten i ungefär sju minuter för att bli perfekt. Vill man ha det lite starkare så väntar man några minuter till. Man kan göra iste på sommaren som är väldigt gott. Då tillsätts socker och citron efter tycke och smak. Redan på 1800-talet började man dricka iste i USA. Tekannor är också väldigt viktiga när det gäller te. De behåller smaken och värmen bäst om de hälls i en tekanna av gjutjärn precis som i Kina. Insidan skall vara emaljerad och innehålla en sil naturligtvis. Kannan skall ju vara en dekoration som man ställer fram när det kommer gäster så det ser vackert ut på bordet. I Vietnam odlas te i bergen av bönder och här växer teplantantorna naturligt. Där plockas också bladen från vissa träd som man sen gör te av. Kombucha är en dryck som görs av te som fått jäsa så nyttiga mjölksyrabakterier bildats och den blandas sedan med en svamp som heter scoby.