Miljökurs på agendan

Jag och mina två äldsta barn, 13 och 15 gick med i rörelsen Friday for future här i vår stad. Hittills har vi inte haft så väldigt mycket aktivitet men vi är fortfarande i uppstartsperioden. För att lära oss mer så nappade vi på ett erbjudande om en helgkurs med full fokus på miljön i allt från  information till mat till aktiviteter.

På fredagseftermiddagen fick vi först delta i en föreläsning kallad “Du och din miljö – även kallad Human Ecology Theory. Den ekologiska systemteorin som säger att mänsklig utveckling påverkas av de olika typerna av miljösystemen. Denna teori har formulerats av den berömda psykologen Urie Bronfenbrenner och hjälper oss att förstå varför vi kan agera annorlunda när vi jämför vårt beteende i närvaro av vår familj och vårt beteende när vi är i skolan eller på jobbet.

De fem miljösystemen

Den ekologiska systemteorin säger att vi möter olika miljöer under hela vår livstid som kan påverka vårt beteende i varierande grad. Dessa system inkluderar mikrosystemet, mesosystemet, exosystemet, makrosystemet och kronosystemet.

Miljö
Miljö

1. Mikrosystemet

Mikrosystemets inställning är den direkta miljön vi har i våra liv. Din familj, vänner, klasskamrater, lärare, grannar och andra personer som har direktkontakt med dig ingår i ditt mikrosystem. Mikrosystemet är den inställning där vi har direkta sociala interaktioner med dessa sociala agenter. Teorin säger att vi inte bara är mottagare av de upplevelser vi har när vi umgås med dessa människor i mikrosystemmiljön, men vi bidrar till konstruktionen av en sådan miljö.

2. Mesosystemet

Mesosytemet involverar förhållandena mellan mikrosystemen i ens liv. Detta betyder att din familjs erfarenhet kan vara relaterad till din skolupplevelse. Till exempel, om ett barn försummas av sina föräldrar, kan han ha en låg chans att utveckla en positiv inställning till sina lärare. Det här barnet kan också känna sig besvärligt i närvaro av kamrater och kan komma att dra sig ur en grupp klasskamrater.

3. Exosystemet

Exosystemet är den inställning där det finns en koppling mellan det sammanhang där i personen inte har någon aktiv roll, och det sammanhang där in deltar aktivt. Anta att ett barn är mer knutet till sin far än sin mor. Om fadern åker utomlands för att arbeta i flera månader kan det vara en konflikt mellan modern och barnets sociala relation, eller å andra sidan kan denna händelse leda till en stramare koppling mellan modern och barnet.

4. Makrosystemet

Makrosysteminställningen är en individs faktiska kultur. De kulturella sammanhangen involverar den socioekonomiska statusen till personen och/eller hans familj, hans etnicitet eller ras och bor i ett fortfarande utvecklande land eller ett tredje världsland. Att till exempel födas i en fattig familj gör att en person arbetar hårdare varje dag.

5. Kronosystemet

Kronosystemet inkluderar övergångar och förändringar i ens livslängd. Detta kan också involvera de sociohistoriska sammanhang som kan påverka en person. Ett klassiskt exempel på detta är hur skilsmässa, som en viktig livsövergång, kan påverka inte bara parets relation utan också deras barns beteende. Enligt en majoritet av forskningen påverkas barn negativt det första året efter skilsmässan. De kommande åren efter det skulle det avslöja att interaktionen inom familjen blir mer stabil och angenäm.

Miljövänlig städning

En av de mer intressanta föreläsningarna under helgen var den om ekologisk städning. Visste du att bikarbonat är en fenomenal städprodukt? Mineralerna i detta lätt alkaliska pulver hjälper till att lösa upp proteiner och neutralisera syror för att öka rengöringskraften som tvättmedel genom att balansera pH-nivån i vattnet. Häll lite bakpulver i avloppet och tillsätt en lika stor mängd vinäger för att skapa en skummande reaktion i avloppet och rören som rengör och avluftar avloppet.

Salt är en annan vanlig hushållsartikel för att rengöra och desinficera många områden i ditt hem. Tillsätt salt till andra gröna rengöringsmedel som citroner för att avlägsna rost. Som pasta hjälper det att ta bort brända material på kokkärl eller plattan.

Miljövänlig städning
Miljövänlig städning

Vinäger är en utmärkt rengöringsmedel för alla ändamål med den otroliga förmågan att skära igenom fett. Blanda vinäger med lika delar vatten i en sprayflaska för glas, speglar och fönster. Använd denna lösning på trägolv och behållare för plastavfall för att desinficera och ta bort lukter. Du kan också applicera den på duschhuvudet och andra kranar i ditt badrum för att hjälpa dig att ta bort den envis beläggning.

Hemtrevligt ställe

Kursen hölls på ett mysigt, ekologiskt pensionat med just sådär typisk shabby chic-inredning. Pojkarna somnade rätt snabbt, förmodligen var de helt slut efter all information. Själv låg jag och pysslade lite med mobilen, spelade schack och på pokerstarscasino. Men jag fastnade även på att söka efter sminklektioner på youtube med ekologisk smink. Vi var alla tre överens om att det var en kanonhelg på alla sätt och vi och vi många verktyg att ta med oss hem och förändra saker i vår direkta närhet. Faktiskt så när vi kom hem på söndagskvällen så satte vi oss och gjorde en checklista vad vi kan göra själva, i allt från mat till städning till att laga mer miljösmart mat.