Miljövänliga möbler

Med klimatkrisen hängande över oss har kännedomen för miljön bara ökat. Vi börjar göra medvetna val när vi handlar och köper ekologiskt kött, plastpåsar återvunna från sockerrör, och klädesplagg gjorda med miljövänligt bomull. Det många inte vet, är att man kan göra miljövänliga val när det kommer till inredning till hemmet också. Det finns ett flertal miljövänliga möbler och inredningsdetaljer att välja på, och följande är enligt vissa bara några exempel!

Stonecycling

Företaget Stonecycling, skapad av designern Tom van Soest, tillverkar lampor och och möbler tillverkade av spillmaterial. Spillmaterialet kommer från olika fabriker, och resultatet blir ett stenliknande produkt. Företaget samarbetar med Ultra Studio. De har flera projekt pågående och inreder många caféer och lounger till företag. Om man är riktigt nyfiken på materialet kan man via deras hemsida beställa hem ett provexempel på det, som finns i flera olika färger och texturer.

En stol av linnetyg

Lin är ett material som tidigare använts för att skapa linnetyg. Linnetyg är ett populärt val till att sy både dukar och kläder, och har en hög uppsugningsförmåga. Den anses vara miljövänlig för att linneplantan klarar sig väl utan besprutningsmedel, samt är den även slitstark och kan hålla i många år. Nu har designern Jin Kuramoto uppfunnit en stol som är tillverkad i linne, som kallas för Jin. Han har blandat in materialet harts för att ge stolen stabilitet, vilket också är ett miljövänligt ämne.

Kakel av gödsel

Detta kanske får de kritiska att rynka på näsan, men nu får det att köpa kakel som är tillverkad av lera, halm och gödsel från kor. Företaget som tillverkar dessa heter Museo della merda, och hämtar gödslet från en liten bondgård i Italien. Det går även att köpa krukor, tallrikar och vattentillbringare tillverkade av samma material. Och vi lovar, allting är väldigt hygieniskt!

Det klassiska glaset

Glas är ett material som nyligen fått en riktig återkomst på marknaden, sedan det uppdagades om alla gifter som finns i plast, och matlådor och flaskor av glas har börjat ersätta dem. Nu går det även att köpa glasflaskor tillverkade av återvunnet glas, som en grupp designers och lokala företag har hämtat från Zanzibar. Designerna samarbetade med de lokala hantverkarna, som hjälpte till att samla in glas från soptippar och hotell. Resultatet heter Bottle Up, och går att beställa från hemsidan med samma namn.

Det miljövänliga ljuset

De flesta ljusen är tillverkade av stearin eller paraffin, varav det sistnämnda ger ut en rök som är både farlig för miljön och för människan. Men nu finns det miljövänliga ljus tillverkade av återvunnet sojawax att köpa, på hemsidan ponoie.com. Deras doft är även tillsatt av helt naturliga, ekologiska doftämnen, och även färgämnena som används är miljövänliga.

Bord av fossiliserat korallre

Det stilsäkra bordet Gesso, skapade av designern Jonas Edvard, är tillverkade av kalksten som kommer ifrån ett fossiliserat korallrev i Danmark som är 65 miljoner år gammal. Designern själv säger att borden är tillverkade av det första komposterbara stenmaterialet. Borden går att köpa via deras hemsidan, craftscollection.dk.