Vad innebär Ekologiskt?

Det blir allt mer vanligt att produkter och livsmedel marknadsförs som ekologiska i matbutikerna, men även i kafferosteriet, klädbutikerna och leksaksaffärerna. Att det är något bra, det vet nog de flesta, men vet man egentligen vad ekologiskt innebär? Dags att klargöra vad ekologiskt egentligen betyder.

För att mat ska få kallas ekologisk får inga syntetiskt framställda och kemiska bekämpningsmedel ha använts i produktionen. Även konstgödsel är strikt förbjudet. Detta berör således alla vegetabilier så som grönsaker och frukter, sädesslag och rotfrukter med mera som man kan äta. När det kommer till animaliska produkter måste djuren bara ha fått foder som är odlat på samma sätt. Utan konstgödsel och konstgjort sammansatta bekämpningsmedel. Dessutom ska majoriteten av fodret vara odlat i samma jordbruk och på samma gård där djuren hålls. I kraven för att kött ska få kallas ekologiskt ingår också vissa restriktioner rörande djurhållningen där bland annat utomhusvistelse är viktigt. Även anspråken på fri rörelse mellan lada och utomhusmiljö – detta för att inte inskränka på djurens naturenliga beteende – måste uppfyllas. När det kommer till läkemedel som till exempel antibiotika är lagarna hårdare för de med ekologisk djuruppfödning – lagar som i normala fall är tuffare i Sverige än i andra länder. Bara i absoluta nödfall ska medicinen användas. Efter en medicinering måste djuret befinna sig i så kallad karantänstid betydligt längre än oekologiska djur, innan de kan gå till slakt. Bekämpningsmedel som består av vissa naturliga ämnen som går att finna i naturen är dock tillåtna i ekologiskt jordbruk. Till dessa tillåtna ämnen ingår bland annat svavel, spinosad och pyretriner.

I primärproducerade produkter så som sylt, bröd eller charkuterier får inga onaturliga tillsatser användas. Inga färgämnen, aromämnen eller konserveringsämnen som inte är naturliga är tillåtna. Reglerna om GMO (genmodifierade organismer) samt bestrålning är helt utan undantag. De får inte användas.

Ekologiska kläder och leksaker

När det kommer till kläder är reglerna i grund och botten de samma. En ekologisk bomullströja måste vara tillverkad av bomull som fått växa under samma omständigheter som ekologiska morötter. På marknaden finns idag även ett stort och ständigt ökande utbud av ekologiska produkter inom hudvård och hårvård som måste innehålla miljövänligt och naturligt framställda ingredienser.  Leksaker som benämns som ekologiska är alltid tillverkade av naturliga material som är framodlade utan gift.

Ekologisk märkning

Allt som är ekologiskt och säljs inom EU måste följa samma regler. Alla ekologiska produkter inom unionen har ett grönt löv på sin förpackning för att kunna hjälpa och vägleda kunden.  I Sverige finns dessutom ett eget regelverk. Alla som tillverkar och producerar ekologiskt måste godkännas av myndigheten i Sverige och får då ett certifikat som tillåter producenten att märka och marknadsföra sina varor som ekologiska. Reglerna säger bland annat att minst 95 procent av produkten eller varan måste vara av ekologiska ingredienser eller beståndsdelar.  I Sverige finns en rad olika miljömärkningar som anger att produkten är ekologiskt framställd. Bra miljöval, Demeter, FSC – Forest Stewardship Council, KRAV och Global Organic Textile Standard (GOTS) är några exempel på certifieringar man kan hitta ute i handeln.